Karlı ve Buzlu Yokuşlarda Nasıl Araba Kullanmalıyız?
Karlı ve Buzlu Yokuşlarda Nasıl Araba Kullanmalıyız?
Ülkemizin çoğu bölgesinde, kış ayları oldukça sert ve kar yağışlı geçiyor. Sert hava koşullarında birçok şeyle mücadele etmek, çok zor bir hale geliyor. Yoğun karın etkisiyle, normal hayat akışı sekteye uğruyor. Bu akış içerisinde yer alan en önemli konulardan bir tanesi trafik. Kar yağışı ile birlikte kapanan yollar, hem sürücülerin hem de yayaların çok daha dikkatli olmalarını gerektiriyor.
İnternet çağındayız ve kışın yokuş çıkmaya çalışan araba videoları ile hepimiz karşılaşıyoruz. Peki, sence bu kadar zorlanmak normal mi? Arabadan mı kaynaklanıyor yoksa sürücüden mi? Yoksa her ikisi de bir sebep mi? Tahminlerini yapmadan önce, içeriği okumaya devam etmeni öneririz. Elbette, karlı havalarda yokuş yukarı ve aşağı araba sürmek oldukça zorlayıcı. Buzlanmanın da etkisiyle arabanın yol tutuşu bir hayli zorlanıyor ve sonucunda maddi hasarlı kazalar meydana geliyor. Karlı ve buzlu yokuşlarda nasıl araba kullanmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz, senin için birkaç tüyomuz var.
Kış Bakımı Yapıldı mı?
Eğer kışın sorunsuz bir şekilde araba kullanmak istiyorsan, aracını mevsim şartlarına göre hazırlamalısın. Mevsim koşullarına göre hazırlanmayan araçlar, karlı bir havada düz yolda gitmekte bile zorlanacaktır.
Ani Hareketlerden Kaçın
Araba kullanırken, özellikle ıslak, buzlu zeminlerde ani hareketlerden kaçınmalısın. Bunu yapmanı gerektirecek hiçbir durum yokken aynı anda hem frene basıp hem de direksiyonu aniden döndürürsen, aracının kaymama gibi bir olasılığı yüksek ihtimalle kalmayacaktır. Daha yumuşak frenler ve direksiyon hareketleriyle, buzlu ve karlı yolların üstesinden gelebilirsin.
Karlı ve Buzlu Havada Nasıl Yokuş Çıkacağını ve İneceğini Öğren
Karlı ve buzlu yollarda, araç kolayca kayma eğilimindedir fakat öğreneceğin birkaç tüyoyla bunun önüne geçebilirsin. Örneğin, karlı ve buzlu bir yolda yokuştan inerken, aracın kaymasını önlemek için vites küçültebilir ve belirli aralıklarla fren pedalına çok hafif basabilirsin. Aracın arkası yine de kaymaya başlarsa, freni bırakmalı ve direksiyonu aracın arkasının kaydığı tarafa doğru kırmalısın. Bu tip yollarda karşılaşılan diğer bir problem ise yokuş yukarı çıkarken aracın patinaj yapması. Bu durumda gaza yüklenmen, aracın daha çok patinaj yapmasına neden olur. Bunun yerine, düşük bir hızda, gaza çok yüklenmeden aracını sürmeli ve kademeli olarak vites artırımı yapmalısın. Ayrıca daha önce bir aracın geçmediği, temiz zeminler tercih etmen, avantajlı olacaktır.