Seni Geçmişe Işınlayamayız Ama Geçmişin Kalıntılarına Götürebiliriz
Hayat, hepimiz için başka bir anlama gelebilir. Kimimiz anı yaşamaktan çok mutlu olurken kimimiz geçmişi araştırmaktan, geçmişle bağlantılı yaşamaktan ve geçmişteki olayları anlamaktan büyük keyif alabilir. Geçmiş dendiğinde akla gelen ilk kelime elbette tarih. Geçmişte yaşamış medeniyetlerin kalıntılarını incelemek, onların yaşam biçimlerine ortak olmak neredeyse herkese büyük keyif verir. Sizi geçmişe ışınlayamayız ama geçmişin kalıntılarına götürebiliriz. Eğer tarihi, tarihi yerleri seviyorsanız, bu içerikte ziyaret edebileceğiniz tarihi bölgelere sizin için yer vereceğiz.
İşte, Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz, tarihin derinliklerini içinde barındıran bölgeler:
Nemrut Dağı
Ülkemizde yer alan tarihi bölgelerin hepsine yer veremiyor olsak da Nemrut Dağı’nı es geçemeyiz. 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, sadece ülkemiz için değil tüm dünya için eşsiz bir tarih. Öyle ki, Nemrut Dağı, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde kendine yer edinmiş. Heykellere, kitabelere ve anıt mezarlara ev sahipliği yapan bölge, kesinlikle ziyaret etmek isteyeceğin bir yer.
Efes Antik Kenti
Dikkat! Bu bölge, aşırı tarih içerebilir! Eğer devam etmek istiyorsanız, yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. M.Ö. 8600’lü yıllarda oldukça basit bir yerleşim yeri olarak görülen
Efes Antik Kenti, yıllar geçtikçe büyüyerek zamanının en önemli dünya başkentlerinden bir tanesi olarak kabuk edilmiştir. Birçok medeniyetin geçtiği bu kent, eşsiz mimarisiyle sizi büyüleyecek.
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları, Osmanlı’ya ve önceki medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi şehir Amasya’da yer alıyor. Amasya Kalesi’nin eteklerinde yer alan Kral Kaya Mezarları, yukarı doğru dimdik uzanan kayaların içleri oyularak yapılmış. Mezarların arasında yer alan, kayaya oyulmuş merdiven ve yollar ile ulaşım sağlanabiliyor. Toplamda 21 mezar olduğu bilinse de, günümüze kadar gelebilenlerin sayısı oldukça düşük.
Zeugma Antik Kenti
Gaziantep’te bulunan bu antik şehirde, günümüzde hala kazılar devam ediyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüze dek gelmeyi başarmış Zeugma Antik Kenti’ni ziyaret edip tarihin derin izlerini yakından inceleyebilirsiniz.
Topkapı Sarayı
Günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş saraylardan bir tanesi olan Topkapı Sarayı’nın yapımına, 1465 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde başlanmış. 1825 yılında Sultan İkinci Mahmud döneminde köklü bir değişime giren Topkapı Sarayı’nın adı o dönemde belirlenmiştir. Sarayda yer alan avlu bölümleri, hazine, harem, silah koleksiyonu ve divan odası, en büyük ilgi gören alanlardır.
Göbeklitepe
2018 yılında, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Göbeklitepe
, Şanlıurfa’da yer alıyor. Yapım tarihi, günümüzden yaklaşık on iki bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe, insanlık tarihinin ilk tapınağı olarak kabul ediliyor. Bölge içerisinde yaklaşık 20 tapınak olduğu bilinse de günümüzde bunların çok azı gün yüzüne çıkarılabilmiştir.